Butlletí Cultura Emprenedora
Curs 2021-2022 -febrer

A fons

Com podem adaptar la prestació de serveis al CuEmE?

Sessió de treball de la comunitat de pràctica

Sessió de treball de la comunitat de pràctica

Més de 38 tècniques de 31 ens locals van assistir a la comunitat de pràctica convocada el 2 desembre, per treballar sobre com les cooperatives poden incorporar l’oferta de serveis i de quina manera adaptar les diferents fases del Programa per fer-ho. Us compartim les conclusions de la sessió en forma d'infografia i i l’exemple de la cooperativa Creaticoop de l'escola Mansuet de Collbató, que aquest curs ofereix un servei.  

Quins reptes suposa la tria d’un servei com a producte CUEME?

Un dels reptes principals és l'adaptació del servei a les diferents fases del programa. Cal assegurar-se que la cooperativa passa per totes les fases i que es mantenen els criteris que, des de de la Diputació de Barcelona, considerem necessaris per garantir els valors del programa:

  • Sostenibilitat ambiental i economia circular
  • Creativitat
  • Arrelament al territori com a punt de partida
  • Igualtat d'oportunitats i pràctiques no sexistes
  • Qualitat pedagògica (reflexió, transversalitat...)

Durant la sessió es va treballar, amb exemples concrets, l’adaptació de les fases del programa que més variarien en el cas que es vulgui oferir un servei així, com el paper que hauria de tenir l’ens local.

Quines són les dificultats anticipades amb què es pot trobar l’ens local?

  • La prestació d’un servei pot augmentar la complexitat d’alguna de les fases. És important que l’ens local ho tingui present i ajudi les cooperatives a simplificar els processos. 
  • En tractar-se d’un servei, les aliances a establir poden variar respecte de les adequades per fer un producte.  En aquest cas, l’ens local hauria de fer una tasca de recerca específica per a aquell servei (visita de cooperatives, aliances amb entitats per a la realització de tallers, o altres).
  • És recomanable comptar amb un llistat de recursos disponibles des del començament del plantejament del servei i un guió o pauta amb tot allò que cal tenir en compte: lloguer de sala, sol·licitud de permisos municipals...
  • En el cas d’ens locals amb alguna cooperativa que ofereix productes i alguna que ofereix servei, és important reflexionar sobre la millor estratègia en quant a la venta al mercat si es vol que coincideixin juntes, ja que les que fan productes necessiten temps abans de la venda per produir-los i les que fan serveis poden necessitar temps per poder prestar-los després de vendre’ls. 

Finalment es va posar en comú les consideracions i aportacions de cada grup per a poder adaptar les diferents fases als serveis, així com reflexions transversals a totes les fases provocades per les diferències que es pot trobar el personal tècnic respecte a la fabricació de productes.

Els aprenentatges extrets de la comunitat de pràctica, s’han plasmat en una infografia que es pot descarregar de la pàgina web del CuEmE. Fem una crida a ens locals i escoles amb cooperatives que aquest curs ofereixin serveis a que comparteixin la seva experiència, per enriquir així la infografia amb exemples reals.

El personal tècnic que va participar en la comunitat de pràctica la va valorar amb un 8,96 i en va destacar la utilitat de compartir tant els reptes com les possibles solucions amb les que es van trobant en el desenvolupament del Programa. 

Com està preparant un servei la cooperativa Creaticoop de Collbató?

La cooperativa Creaticoop de l’escola Mansuet de Collbató aquest curs prepara una caminada popular, la Mansuetina, amb finalitats solidàries. Per fer-ho compten amb la col·laboració del tècnic d’esports de l’Ajuntament i de l’associació excursionista 4.000 peus.

Podeu veure el vídeo promocional de l’acte aquí i trobar informació de tots els passos que han seguit al seu blog

Butlletí: Cultura emprenedora a l’escola - CuEmE
Número de butlletí: #9 - Curs 2021-2022 -febrer

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Educació
Àrea d'Educació
Diputació de Barcelona
C/ Comte d'Urgell, 187
Escola Industrial - Edifici del Rellotge, 1a planta
08036 Barcelona
Tel. 934 022 263
 

Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme
Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 11-159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 817

X