Butlletí e-Comerç
Febrer 2023 - #177

Reportatge del mes

Sis anys de Comerç 21

Imatge: Pimec i Diputació de Barcelona

Imatge: Pimec i Diputació de Barcelona

El setembre de 2017 es va inaugurar la primera edició del programa Comerç 21, tot i que la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona i la PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) estaven gestant el projecte des del 2016.

Des d’aleshores, 274 empreses —comptant les que participen en la 6a edició de Comerç 21 que encara està en marxa— han rebut tant un assessorament individual —que ha consistit en una diagnosi del seu negoci i l’elaboració d’un pla estratègic per millorar la competitivitat— com un acompanyament especialitzat en la implantació de les mesures indicades en el pla estratègic.

Les sis edicions fetes fins ara han aportat formació i assessorament a 274 empreses, que representen 1.129 llocs de treball. El perfil de les empreses que han participat en aquestes edicions anteriors és divers. Tanmateix, tenen en comú que són empreses petites, de menys de 10 treballadors, la majoria d’elles amb només una persona autònoma, o com a molt amb una o dues persones més. Sobretot són comerços, tot i que també hi han participat serveis, parades de mercat i empreses del sector de l’hostaleria. Malgrat que la majoria s’han creat en els últims vint-i-cinc anys, 87 fa més temps que es van fundar i 13 fa més de cent anys que aixequen la persiana cada dia. Un total de 42 empreses estan ubicades en municipis de menys de 10.000 habitants, la qual cosa les converteix no només en establiments de compra, sinó també en un referent del municipi, com a espai de trobada i de cohesió social. En són exemples la Casa Esteve a Centelles —botiga d’alimentació fundada el 1841 amb productes de qualitat i de proximitat, especialitzada en formatges, fruita seca i bacallà—, Cal Gras a Cardona —comerç al detall de peces de vestir i productes tèxtils per a la llar, fundat el 1876— o Garriga Posas, SL a Sant Feliu de Codines —carnisseria, xarcuteria i plats cuinats, fundada el 1910.

Les 274 empreses que han participat en aquestes sis primeres edicions del programa Comerç 21 han rebut en total unes 11.000 hores de formació col·lectiva i 5.400 hores d’assessorament individual, principalment en comercialització i màrqueting, professionalització de la gestió i model de negoci, digitalització i xarxes socials o aparadorisme i marxandatge visual. La valoració mitjana d’aquestes sis edicions ha estat d’un 9 sobre 10.

Els municipis que més empreses han aportat al programa són Mataró (20), l’Hospitalet de Llobregat (15), Sant Cugat del Vallès (11) i Vic (10). Cal destacar també Centelles i Castellbisbal, que, tot i ser municipis més petits, han aportat vuit empreses cada un.

Mentre que la Diputació de Barcelona inverteix en cada edició del programa un màxim de 101.400 € i la PIMEC, un màxim de 33.467 €, cada empresa que hi ha participat paga 100 € + IVA.

Tot i que la Gerència de Serveis de Comerç i la PIMEC són els principals responsables del programa, la feina de detecció de comerços i serveis que podrien estar interessats a participar-hi i el seguiment de les sol·licituds es fa des dels mateixos municipis, a través de les regidories de Comerç, els centres locals de serveis a les empreses, les associacions de comerciants i els tècnics i les delegacions de PIMEC Comerç.

Aquest mes d’abril vinent, es posarà en marxa la 7a edició del programa Comerç 21 amb l’objectiu de millorar la competitivitat comercial, la digitalització i la sostenibilitat dels comerços de la província de Barcelona. Una cinquantena d’empreses de comerç i serveis tindran l’oportunitat de participar-hi i rebre assessorament individual per fer la diagnosi del seu negoci i elaborar un pla estratègic per millorar la seva competitivitat.

Les microempreses de comerç i serveis que estiguin situades a la trama urbana d’algun dels municipis de la província de Barcelona i tinguin capacitat i voluntat de millorar el seu negoci poden trobar més informació sobre aquesta 7a edició a https://www.comerc21.cat/ i a https://www.diba.cat/web/comerc/comerc21. El termini per presentar-hi candidatures estarà obert fins al 30 de juny de 2023.

Butlletí: e-Comerç
Número de butlletí: #177 - Febrer 2023

Gerència de Serveis de Comerç

Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Travessera de les Corts, 131-159
Recinte Maternitat – Pavelló Central
08028 Barcelona
Tel. 934 049 296
gs.comerc@diba.cat

YoutubeInstagramComunitat virtual

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat