Butlletí e-Comerç
Gener 2023 - #176

Entrevista

Taller Balam

Imatge: Quim Iborra

Imatge: Quim Iborra

La Gerència de Serveis de Comerç entrevista a Quim Iborra, sociòleg, gestor cultural i co-gestor de Taller Balam.

Taller Balam és un centre de creació artística i galeria d’art que acull treballs desenvolupats per artistes, artesans i artesanes emergents residents a Barcelona. Un espai on exposen i comercialitzen les seves obres, i comparteixen els seus coneixements a través de cursos i tallers. En les activitats que es programen al Taller Balam s’incentiva el diàleg, la participació i l’acostament actiu a l’art i a la cultura. Al Taller Balam s’hi poden descobrir les obres de més de cinquanta creadores i creadores, participar-hi, o bé trobar aquella peça d’art cercada, un curs, un regal original, o una experiència creativa. 


Quan es va crear el Taller Balam i quins serveis ofereix?
Vam inaugurar el Taller Balam el setembre de 2020, tot i que és un projecte que neix abans, a partir de la nostra experiència. Durant l’època de confinament vam estar treballant per acostar la idea de negoci a un projecte inclusiu i amb voluntat de donar resposta a les demandes dels artistes. De fet, el que sempre hem pretès és que la fórmula final tingui present els artistes i que, alhora, sigui un negoci per garantir-ne la viabilitat.

Les línies d’actuació del Taller Balam són tres: d’una banda, és una galeria on els artistes emergents poden exposar i vendre la seva obra. A més, mensualment cedim una paret de la galeria perquè un dels artistes pugui plantejar-hi una exposició. Es tracta de fomentar el treball de concepció d'un projecte i visibilitzar el treball dels artistes. Creiem que hem aconseguit l’espai amable que cercàvem on tant artistes com clients es troben molt a gust. D’altra banda, és un espai de creació: al Taller Balam acollim les propostes de formació artística que ens semblen interessants. El que pretenem és aprofitar les habilitats dels docents, alguns d’ells també artistes amb obra a la galeria, i la seva facultat per transmetre-les a qui hi estigui interessat. Amb aquesta filosofia aconseguim una oferta molt àmplia de tallers, que abasta la formació en diferents tècniques artístiques (gravat, aquarel·la, Sumi-e, tractaments tèxtils diversos, oli, enquadernació, collage, cianotípia, pa d’or, sashiko i boro, cal·ligrafia, etc.). Amb els cursos volem divulgar el coneixement artístic en diferents tècniques. Finalment, aprofitem el bagatge adquirit al Taller per tal de treballar amb altres centres i espais, organitzant cursos a demanda i comissariant exposicions. Hem concebut i portat exposicions a diferents centres cívics de Barcelona com ara Sarrià, Baró de Viver, Cotxeres Borrell o Fort Pienc.


Com va sorgir la idea?
Taller Balam és bicèfal. Els gestors som Luis Rodrigo Anaya, dissenyador gràfic i il·lustrador, i Quim Iborra, sociòleg i gestor cultural. Ja feia temps que pensàvem en una galeria que convidés a entrar-hi i participar en les seves activitats. Un espai obert al diàleg, a l’experimentació i a la formació artística. 

A l’inici, va ser complicat donades les restriccions a què ens va sotmetre la COVID-19, però aquesta experiència ens ha estat molt útil per assumir nous reptes com a emprenedors.


On esteu ubicats i per què vau escollir aquest lloc?
Tot i estar al barri del Putxet, estem a cinc minuts de la plaça de Lesseps, per la qual cosa vivim d’aquesta centralitat i de l’esperit artístic que trobem al barri de Gràcia.

La plaça de Ventura Gassol és un petit i desconegut parc. Per a nosaltres és important estar en un entorn obert, que convida a fer activitats i que per la seva singularitat és molt ben acceptat per part dels veïns. Si l’espai hagués estat en un lloc més concorregut o transitat, hauríem d’haver canviat la nostra filosofia.


Amb quin tipus de socis i col·laboradors compteu? 
Creiem que, quan es comença un nou projecte, és important tenir bon equip humà. Al Taller Balam tenim la sort de comptar actualment amb unes setanta persones, entre artistes i docents. Tot i que no es tracta d’un projecte cooperatiu, sempre hem volgut que les persones amb qui treballem se sentissin molt identificades amb la galeria. És un capital humà que ens ajuda a iniciar noves accions.


Quin és l’objectiu del Taller Balam?
Al Taller Balam volem acostar l’art a les persones. Ens agrada promoure l’intercanvi entre artistes, entre el públic en general i el coneixement de les diferents disciplines artístiques a través de cursos. Creiem en les sinergies que es deriven del contacte humà i en el cas de Balam, aplicades a l’art i a la cultura en general.


Quina rebuda heu tingut per part del públic?
La recepció del projecte ha estat molt bona. Quan vam començar comptàvem amb la participació segura de cinc amigues, i ara, dos anys més tard, la galeria acull obres de més de 50 artistes emergents que viuen a Catalunya. Cal destacar que sempre tenim la porta oberta a les propostes que ens arriben i valorem la forma més adient de col·laboració. Pel que fa a l’entorn, els veïns del barri ens han rebut molt bé. El Putxet és eminentment un barri residencial. També es valora molt favorablement l’oferta formativa que tenim, centrada en un ampli catàleg de cursos.


Com difoneu els vostres serveis?
Les xarxes socials són el nostre principal vehicle de difusió. Tenim un web (www.tallerbalam.com) que recull tota la informació de les activitats que programem i on es pot trobar el detall de cada un dels cursos existents. En paral·lel, Instagram (@tallerbalam) ens proporciona la immediatesa i tot el material audiovisual sobre cursos, exposicions, etc. Entenem també com un canal de difusió la nostra participació activa en exposicions i activitats en altres espais, com els ja citats o en el projecte Tallers Oberts BCN, del FAD, i en el Design Market Barcelona.


Heu fet alguna formació específica per gestionar aquest tipus de negoci?
El nostre perfil professional és el que ens ha servit com a base emprenedora. No hi ha molta formació específica sobre la gestió d’aquest tipus de negoci; ens centrem sobretot a gestionar-lo pensant en les persones. 


Heu rebut algun tipus d’ajut en formació, assessorament o subvenció per part d’alguna administració?
Hem participat en diferents càpsules i tallers programats per Barcelona Activa adreçats a emprenedors, que ens han proporcionat coneixements que no teníem en el nostre perfil professional. Ha estat una gran ajuda, també per l’acompanyament dels seus treballadors. Ho recomanem a qualsevol persona que vulgui ser emprenedora.


Quins resultats heu obtingut des de la seva creació?
Podem dir que continuem estant molt contents amb el projecte. Creiem que va ser una molt bona decisió embarcar-s’hi. 


Penseu que iniciatives com la vostra poden ajudar a dinamitzar el comerç urbà?
Creiem que projectes com el nostre, que és molt proper a les persones i que tracta amb productes de proximitat i a escala reduïda, són bàsics per dinamitzar el comerç i ajuden a trencar amb certes dinàmiques. 


Quins són els vostres projectes de futur? 
Tenim moltes idees de cara al futur, per això el millor és que ens seguiu a les xarxes i també que ens vingueu a veure. Moltes de les propostes sorgeixen parlant amb la gent, copsant les inquietuds de l’altra. Us hi esperem!

Butlletí: e-Comerç
Número de butlletí: #176 - Gener 2023

Gerència de Serveis de Comerç

Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Travessera de les Corts, 131-159
Recinte Maternitat – Pavelló Central
08028 Barcelona
Tel. 934 049 296
gs.comerc@diba.cat

YoutubeInstagramComunitat virtual

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat