Butlletí e-Comerç
Novembre 2022 - #174

Comerç informa

Dades obertes als mercats municipals

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

El dimecres 16 de novembre, es va presentar al mercat Central de Sabadell i al mercat de la Independència de Terrassa la prova pilot de l’eina digital d’anàlisi del rendiment de les parades dels mercats municipals.

Aquesta prova pilot té per objecte  reduir la bretxa digital entre les pimes i les grans empreses de la distribució comercial. Empoderar les parades dels mercats municipals dotant-los de recursos col·lectius (eines digitals+ accés a dades). Democratitzar l’accés al poder de la informació amb l’ús de dades obertes. Disposar d’eines que permetin als paradistes prendre decisions basant-se en dades de l’entorn, i dades pròpies com les de facturació. I finalment enfortir el paper del mercat municipal com a motor comercial de la ciutat.

Els dos actes van tenir lloc al mateix mercat i van comptar amb la presència de paradistes, i personal tècnic dels ajuntaments, a banda, al mercat de Terrassa l’acte va comptar amb la presència de la regidora de comerç, Jennifer Ramírez. Per part de la Diputació de Barcelona va assistir el gerent de Serveis de Comerç, Sergi Vilamala. 

Els efectes derivats de la pandèmia de la COVID-19 han situat les pimes i als autònoms en el punt de mira del progrés econòmic i la innovació tecnològica donada la seva necessària implicació en el procés de transformació digital. 

No obstant això, el Consell Econòmic i Social d'Espanya (CES) adverteix en el seu informe  “La digitalización de la economía 2021”, que l'ús escàs que les pimes i els autònoms fan de les tecnologies més disruptives i evolutives pot afectar la seva posició competitiva i, en conseqüència, l'oportunitat de creixement econòmic i de creació d'ocupació a mitjà i llarg termini. 

En aquest sentit, la digitalització de les empreses i dels autònoms és clau per evitar que una part del teixit empresarial s’allunyi de la transformació digital de l'economia.

En l’actualitat, a la província de Barcelona hi ha aproximadament unes 2.500 parades distribuïdes en 92 mercats municipals. Majoritàriament, la tipologia d’aquestes parades estan formades per autònoms o pimes, que compten amb menys de cinc treballadors/es, el sector més directament afectat per l’escàs ús que es fa de les tecnologies.

Conscients d’aquest problema, la Diputació de Barcelona, ha endegat en aquesta legislatura diferents iniciatives adreçades a corregir aquestes desigualtats: des de treure un fons de prestació per facilitar la digitalització dels mercats municipals a presentar-se en aquest 2023 als fons europeus Next Generation sota un projecte comú de digitalització i sostenibilitat per als 92 mercats de la província de Barcelona. 

I finalment, haver endegat aquesta prova pilot al mercat municipal de la Independència de Terrassa, amb l’objectiu de desenvolupar una eina digital que permeti, a cada parada del mercat, analitzar les dades generades per cada negoci i comparar-les amb altres del seu entorn comercial. Aquest exercici d’anàlisi, ha de donar informació a cada paradista sobre l’evolució del seu negoci i com es troba, comercialment, respecte d’altres.

La tria dels dos mercats no ha estat casual, la prova pilot requeria de mercats referents; que disposin d’una oferta comercial amplia i variada, amb serveis a la clientela com són, aparcament, marketplace, repartiment a domicili i finalment, que estigués integrat dins un eix comercial potent i dinàmic.

Desitgem que a la conclusió d’aquesta prova pilot, i gràcies a la col·laboració dels ajuntaments i la implicació dels paradistes, ben aviat els mercats de la província de Barcelona puguin disposar d’una eina que els permeti avançar en la transformació tecnològica i en la millora de la gestió dels seus negocis.

Butlletí: e-Comerç
Número de butlletí: #174 - Novembre 2022

Gerència de Serveis de Comerç

Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Travessera de les Corts, 131-159
Recinte Maternitat – Pavelló Central
08028 Barcelona
Tel. 934 049 296
gs.comerc@diba.cat

YoutubeInstagramComunitat virtual

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat