Butlletí Bibliosfera
juny 2024 - #182

Notícies

Palau-solità i Plegamans estrena nova biblioteca

El municipi de Palau-solità i Plegamans estrena la biblioteca l’Alzina. Un espai que no només amplia l'oferta cultural del municipi, sinó que es converteix en un punt de referència per a la comunitat. Aquest nou equipament substitueix l'actual biblioteca municipal de Can Cortès i s'integra en la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. Amb aquesta obertura, la Xarxa de Biblioteques Municipals compta ja amb 235 biblioteques i 12 bibliobusos a la província de Barcelona.

La inauguració institucional va tenir lloc el passat divendres i el dissabte al matí es va organitzar una jornada de portes obertes, actuacions musicals i un espectacle familiar.

A la inauguració van assistir el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau Gonzàlez; l’alcalde del municipi, Oriol Lozano; la regidora de Cultura, Eva Soler, i el director General de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Josep Ferran Vives.

Durant la seva intervenció Pau Gonzàlez va destacar que “les biblioteques són un clar exemple de la nova manera d’entendre la cultura sota el paradigma d’uns drets culturals que posen en el centre de la seva acció la lluita contra les desigualtats social i la lluita contra l’emergència climàtica”.

La Biblioteca l’Alzina és el resultat d’un procés participatiu amb la ciutadania de Palau-solità i Plegamans, que ha contribuït en la definició dels usos dels diferents espais, l’especialització del fons bibliogràfic i la tria del nom de la biblioteca.

La biblioteca compta amb un fons especialitzat en energies renovables, natura i món rural, així com en centres d’interès en família i fons per a joves.

Espais i serveis per a tothom

La biblioteca està organitzada en diversos espais adaptats a diferents públics i usos. Allotja una col·lecció inicial de més de 23.000 documents. A la planta baixa, el vestíbul lluminós dona accés a l’espai infantil “L’Aglà”, la Zona Jove, l'Auditori Lluís Ventura, les aules d’estudi i la cafeteria. A la planta superior es troben l’Espai General, l’Aula Digital, més aules d’estudi i una sala compartida amb l’Arxiu Municipal, que també té accés independent des de l’avinguda de Catalunya.

Un edifici singular i sostenible

La nova biblioteca, situada a l’avinguda Nostra Senyora de Montserrat, destaca per la seva arquitectura moderna i sostenible. L’edifici allotja la biblioteca i l’Arxiu Municipal. Té una forma cilíndrica i fàcilment identificable, compta amb una superfície útil de 1.555 m² útils distribuïda en dues plantes. Amb una qualificació energètica A, la biblioteca utilitza principalment energia elèctrica, generada en bona part a partir d’energia renovable, geotèrmica i fotovoltaica.

Compromís amb el desenvolupament sostenible

En línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, la Biblioteca l’Alzina vol ser un instrument educador i transformador en temes mediambientals, i un aparador cultural per a les entitats i esdeveniments del municipi.

Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #182 - juny 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web