Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2024 - #141

El Servei de Salut Pública informa

Resultats de les enquestes de salut a 4t d’ESO: preocupacions emergents

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Des de fa alguns mesos s’ha detectat una preocupació creixent en quatre àmbits que s’incorporaran a l’actualització de l’enquesta per al proper curs 2024-25.

En primer lloc segueix la centralitat d’atendre les qüestions relacionades amb el benestar emocional i estat anímic.  Si bé s’observa en general un cert rebot en positiu de l’estat anímic comparat amb els moments crítics de l’emergència pandèmica, la tendència de fons, en especial en noies, continua descendent i molts municipis segueixen aprofundint en el què fer.

En el capítol d’oci s’ha anat observant en molts municipis un augment de la pràctica esportiva, específicament en nois. En alguns municipis, però, es planteja la hipòtesi que sigui sobretot vinculat a gimnàs i a la cerca d’objectius estètico-musculars, amb totes les pràctiques relacionades de risc que això comporta.

Pel què fa a consums de substàncies il·legals, molts municipis plantegen que queden fora del radar dos consums emergents. En primer lloc el gas del riure (òxid de nitrogen), i  a continuació la cocaïna rosa (o “tusi”).

I, finalment, tot allò relacionat amb les pràctiques sexuals de risc. Amb les enquestes s’observa tant un cert augment de les pràctiques de risc (relacions sexuals amb penetració sense protecció efectiva) com un increment del desinterès per rebre informació sobre sexualitat.  En paral·lel, altres informes institucionals alerten de l’increment d’ITS en la població més jove. En aquest context, molts professionals s’estan preguntant què pot fer-se per a fer d’interès per als i les adolescents les activitats relacionades amb l’educació sexual.

Tota enquesta de salut per ser útil ha de ser un instrument viu, que vagi adaptant-se als nous reptes i preocupacions. És en aquest sentit, que volem agrair els suggeriments de tots els i les professionals que -com si fos una xarxa privilegiada d’antenes col·lectives que detecten ràpidament els problemes que venen- ens ajuden a millorar curs rere curs aquesta enquesta.

L’Enquesta es pot sol·licitar a través del Catàleg de serveis.

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #141 - Estiu 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS