Butlletí EspaiS@lut
Abril 2024 - #138

Espai municipal

Pla de Salut de Sant Adrià de Besòs 2023-2028

© Ajuntament de Sant Adrià del Besòs

© Ajuntament de Sant Adrià del Besòs

L’any 2021, Sant Adrià de Besòs va impulsar la realització de la diagnosi de salut del municipi, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Va ser el punt de partida d’un treball coordinat entre els tècnics municipals dels departaments de Salut Pública, Medi Ambient i Comunicació, els professionals dels dos centres d’atenció primària del municipi, EAP La Mina i EAP Dr. Barraquer, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i els representants clau dels ciutadans de Sant Adrià de Besòs.

El diagnòstic de salut es va presentar a la ciutat el 28 de juny de 2022, en un acte públic de retorn de la feina feta als participants en el pla de salut, en especial els professionals i la ciutadania. La presentació va oferir una visió panoràmica dels problemes, necessitats, recursos i actius de salut existents a la població. 

Aquest diagnòstic ha estat la base per elaborar el pla d’acció del pla local de salut. Les temàtiques vinculades a la contaminació ambiental i la higiene urbana, els aspectes relacionats amb la pobresa estructural, els problemes de salut mental, i els derivats de la gent gran que viu sola, van ser alguns dels reptes identificats com a prioritaris per treballar al pla d’acció del municipi.

A partir d’aquí, per dissenyar el pla d’acció, la ciutadania i les persones amb responsabilitats tècniques i polítiques van participar responent a un qüestionari en línia i assistint a sessions participatives presencials.

El Pla d’acció de Sant Adrià de Besòs, aprovat pel Ple el 27 de novembre de 2023, aplega 53 accions entorn a sis àmbits d’actuació: 
•    Bon Govern
•    Entorn urbà i medi ambient
•    Xarxes socials i comunitàries
•    Hàbits saludables
•    Salut mental i benestar emocional
•    Protecció de la salut

El pla també recull els programes ja desenvolupats per l’ajuntament com ara el Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic, el Pla d’Infància i Adolescència o els programes de salut comunitària dels EAP Dr. Barraquer i la Mina, entre d’altres.

La creació del Consell de Salut Municipal és una de les iniciatives incloses en l’àmbit del Bon Govern, entès aquest com un exercici del govern municipal responsable, transparent i participatiu que faci possible incorporar la salut a totes les polítiques del municipi. En el Consell s’incorporaran les taules vinculades a la salut ja existents: Taula de Salut Mental i Taula de Drogodependències, i es preveu que la seva posada en marxa estimuli i canalitzi la participació tant dels professionals, com de la ciutadania i les seves associacions en la gestió estratègica de la salut, un dels objectius principals dels plans locals de salut.

El pla es pot consultar aquí.

El recurs s’ofereix a través del Catàleg de serveis.
 

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #138 - Abril 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS