Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2022 - #123

Espai municipal

L’Ajuntament de Manresa atorga un segell de qualitat sanitària als restaurants

© Ajuntament de Manresa

© Ajuntament de Manresa

L’Ajuntament de Manresa va atorgar el 13 d’octubre el Segell de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària a 11 establiments de la ciutat, un nou distintiu municipal que s’ha atorgat als restaurants que destaquen per l’alt compliment de les normes i mesures de seguretat alimentària. 

L’objectiu és estimular que els restaurants que aspirin a tenir el segell busquin l’excel·lència sanitària per oferir confiança i seguretat al consumidor. El nou certificat s’ha impulsat amb la col·laboració del Gremi d’Hoteleria i de Turisme del Bages, la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC), la Cambra de Comerç, PIMEC  Bages Impuls i l‘Escola d’Hoteleria Joviat. Ha sigut un treball que s’ha gestat des de dins el sector amb la seva implicació des de l’inici del projecte i que ha comptat amb la col·laboració econòmica de la Diputació de Barcelona.
 

  Presentació del projecte amb les entitats col·laboradores


El projecte ha constat d’una fase de preparació llarga (quasi un any), on es va treballar des d’inici amb el Gremi de restauració i altres entitats col·laboradores així com alguns establiments . El protocol i el procediment va ser consensuat des d’un principi entre tots els agents participants. Seguidament es va procedir a fer una campanya de promoció i “captació”  als establiments de restauració de la ciutat (notes de premsa,  bustiada personalitzada, promoció a la web municipal, etc.) A continuació van tenir les auditories/visites de verificació que va executar l’empresa externa contractada. Finalment es van atorgar el segells en un petit acte públic que va comptar amb la presència de les autoritats municipals i del diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro, a part dels establiments verificats i que va comptar amb un petit col·loqui entre el  director de la Fundació Alícia (Món Sant Benet) Toni Massanés i el restaurador manresà Benvingut Aligué. La darrera fase ha estat una campanya de promoció del segell-marca adreçada als consumidors mitjançant radio, premsa escrita, web, xarxes socials,...
       

Acte d’entrega del Segell de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària

Acte d’entrega del Segell de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària

Acte d’entrega del Segell de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària
 

Des del principi hi ha hagut la voluntat que fos un procés totalment transparent i tota la documentació, tant la Norma per la participació al projecte, com els protocols de verificació i la guia d’interpretació, així com tota la informació és pública i es troba disponible a la web municipal.

El nou segell pretén dotar d’un instrument diferenciador als establiments que superin amb un nivell alt el procés de verificació fixat per l’Ajuntament de Manresa i que sigui un criteri de cerca i decisió per al consumidor. Tot el procediment és gratuït per l’establiment que s’hi presenta.

Actualment poden optar-hi els restaurants que ofereixin, com a activitat principal, àpats al públic, consistents bàsicament en dinars i sopars (en format de menú del tipus primer plat, segon plat i postres), per ser consumits en el mateix local, però en un futur es vol estendre aquest format a tots els establiments minoristes d’alimentació de la ciutat.

Un cop l’establiment interessat hagi presentat la sol·licitud, el procés comença amb una primera visita informativa i d’assessorament, on es passarà el protocol que s’ha creat específicament per aquest ús i que va un xic més enllà del protocol que s’utilitza en el programa d’inspeccions  i s’informarà a l’equip de l’establiment quins són els punts que han de millorar per arribar a la puntuació mínima necessària per obtenir el certificat. Posteriorment, s’ofereix una formació col·lectiva gratuïta per ajudar-los a implementar i corregir les deficiències detectades.
  
       

 Vista parcial del protocol de verificació.


Després d’aproximadament  2 a 4 setmanes des de la formació, es fa la visita de verificació com a tal, on l’establiment obtindrà la puntuació en diferents aspectes i apartats que determina el protocol( manipulacions i processos, instal·lacions i higiene, personal i autocontrols).

Si la puntuació no assoleix el nivell fixat per concedir el segell de qualitat, es denegarà i s’informarà el restaurant dels punts a millorar.

En cas que l’establiment sí que assoleixi els estàndards fixats (complir el 80% dels punts considerats d’importància alta i com a mínim el 70% de la resta d’ítems del protocol), se li atorgarà el nou distintiu de qualitat sanitària. També se li farà arribar un adhesiu de vinil amb el logo per fixar en un lloc visible des de l’exterior de l’entrada de l’establiment i el manual corporatiu per l’ús de la “marca” . L’acreditació del segell tindrà una validesa d’un any des de la seva obtenció. Cal revalidar-la anualment i per això  consta l’any d’entrega al segell.

Aquest projecte cerca la qualitat màxima en la seguretat alimentària dels establiments de restauració participants i, per tant, és totalment independent de les inspeccions sanitàries ordinàries que es realitzen a tots els locals i establiments de la ciutat per comprovar que compleixen la normativa vigent en matèria sanitària.

Els establiments de restauració que  aconsegueixin el segell de qualitat sanitària tindran com a avantatge el reconeixement i prestigi davant dels clients; participació en els actes locals de promoció del segell; formació especialitzada; anar per davant en les inspeccions oficials sabent que compleixen les normatives vigents, publicitat en diferents mitjans com ràdio, premsa, revistes periòdiques, mupis al carrer, web municipal, etc.  i cohesionar l’equip de treball per un objectiu comú beneficiós per a tot l’establiment.
 

 

La seguretat higiènico-sanitària dels establiments és un valor a l’alça en l’actualitat, arran de la pandèmia de la Covid-19 que ha fet prendre consciència de la importància de les mesures aplicades en la manipulació dels aliments o productes, des de la seva preparació fins al servei, neteja de mans, espais i estris, ventilació-separació, traçabilitat...i per això hem cregut que era el moment per llançar aquest projecte que uneix en un mateix objectiu restauradors i clients i que incideix en una millora de la seguretat alimentària.
 

Acte d’entrega del Segell amb els representats dels establiments que l’han assolit.

 

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #123 - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS