espaiS@lut - Setembre 2014

Butlletins
Setembre 2014 - #31

El Servei de Salut Pública informa

Com salvar una vida amb la Cultura de l'Autoprotecció

La malaltia coronària (l'infart de miocardi) és la principal causa de mort en el nostre entorn. A Europa, la mort sobtada d'origen cardíac és responsable de més del 60% de morts en adults. 

En l'àmbit extrahospitalari (la llar, el centre de treball, el club esportiu o la via pública), a Europa cada any es produeixen unes 50 morts sobtades per cada 100.000 habitants. Això representa gairebé 400.000 morts sobtades a l'any a tot Europa. S'estima que a Espanya es produeixen més de 25.000 aturades cardíaques a l'any. A Catalunya es calcula que es produeixen unes 3.000 aturades a l'any; és a dir, una mort sobtada cada 2 hores i mitja. A la ciutat de Barcelona es produeix una mort sobtada fora dels hospitals cada 11 hores. Aquestes xifres s'escapen de la nostra comprensió, però cobren més força quan es reconeix que representen unes 15 vegades totes les morts que es produeixen per accidents de trànsit. És com si cada dia s'estavellessin a Europa 2 avions Jumbo i morissin els seus 1.000 ocupants. Moltes d'aquestes morts poden ser evitables. La societat civil, els ciutadans, estan preparats per atendre adequadament durant els primers minuts una víctima d'aturada cardíaca?. Malauradament, la resposta és no. Si així fóra, la supervivència podria duplicar-se o triplicar-se.

L'Aturada Cardiorespiratòria (ACR) és la causa més freqüent de mort sobtada. En gran part de les ocasions es dóna en persones prèviament sanes, i el seu resultat sol ser la pèrdua de la vida o bé restar amb greus i invalidants seqüeles. L'actuació immediata és clau per tal d'evitar aquesta catàstrofe. En el 90% de casos l'ACR succeeix fora de l'àmbit hospitalari, amb l'única presència o proximitat de la família de la víctima o de ciutadans no relacionats amb el món sanitari. La seva actuació durant els primers minuts és essencial per tal d'ajudar a salvar una vida. Experiències en comunitats socialment molt avançades (països nòrdics, Canadà, Japó, ...) han demostrat clarament millors resultats finals quan un ampli percentatge de la població general estava entrenada per tal de reconèixer l'ACR i iniciar senzilles maniobres de Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP). 

La Cadena de Supervivència consisteix en una seqüència de 4 passos en l'atenció de l'ACR. Cadascuna d'elles està integrada per un conjunt de tècniques de Suport Vital. Les tècniques de les dues primeres anelles haurien de ser conegudes per la totalitat de ciutadans adults; és el que s'anomena Suport Vital Bàsic (SVB). La tercera i la quarta anella estan constituïdes per tècniques que requereixen coneixements i utillatge específics, propis dels professionals sanitaris amb responsabilitats habituals en l'atenció de l'ACR; és el que s'anomena Suport Vital Avançat (SVA). Tanmateix, una relativament nova tecnologia, extremadament segura i senzilla en el seu ús, ens permet que els primers actuants (sanitaris o no) puguin aplicar el tractament adequat a la inmensa majoria de víctimes d'ACR, molt abans de l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM): és la Desfibril·lació Externa Automatitzada. La instal·lació de Desfibril·ladors Externs Automatitzats (DEA) està especialment indicada en tots aquells indrets amb gran afluència de públic. És d'aquesta manera que la probabilitat de supervivència arriba fins més enllà del 50%.

En els darrers mesos estan tenint gran ressó a Catalunya dos grans projectes per tal de "cardioprotegir" els ciutadans: el desplegament massiu de DEA en tots els municipis gironins i la instal·lació d'aparells en les farmàcies de Barcelona. Tot i que cal reconèixer la bondat de la idea, la realitat no es correspon amb les intencions. L'ús d'un DEA ha d'anar acompanyat necessàriament de la pràctica de SVB i de maniobres de RCP. L'aparell fa una part importantíssima, però el ciutadà que l'utilitzi ha de saber quan cal fer-lo servir (reconèixer l'ACR) i combinar el seu ús amb la pràctica de RCP. El DEA indica "què" cal fer, però no "com" fer-ho. Això només s'aprèn amb formació. En altres paraules, un DEA per si mateix molt poques vides pot salvar.
El concepte "Cardioprotecció", pel que fa a instal·lar DEA en forma indiscriminada, no és mèdicament acceptable. En contraposició, el concepte "Autoprotecció contra la Mort Sobtada" és molt més ampli, responsable, participatiu i sostenible. La consciència dels ciutadans sobre el problema de Salut Pública número 1 que representa la mort sobtada, així com la seva formació en SVB i en RCP, formen part de la nova Cultura d'Autoprotecció, que és una exigència de la civilització occidental.

 

Ricard Molina Latorre
Metge Especialista en Medicina Intensiva
Instructor de Suport Vital

Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat