Butlletí EspaiS@lut
Juny de 2023 - #129

El Servei de Salut Pública informa

El virus de la febre de la Vall del Rift

© A. Lindström / Femella de Culex pipiens

© A. Lindström / Femella de Culex pipiens

Què en sabem del fins ara desconegut virus de la febre de la Vall del Rift?

Segons diverses institucions internacionals com el CDC (Centres per al control i la prevenció de malalties) dels EUA, sis de cada deu malalties infeccioses que ens afecten són transmeses per animals en compartir ecosistemes i espais comuns. Per donar cabuda a aquesta situació va sorgir el concepte One Health, Una sola salut, que vol expressar que la salut de les persones i dels animals està interrelacionada i connectada amb el medi ambient. Es treballa doncs en un marc multidisciplinari que s’aplica en tots els àmbits afectats, amb l’objectiu d’aconseguir les millors solucions per a la salut tenint en compte la interacció entre persones, animals, plantes i el medi en el que ens trobem.
Hi ha diversos exemples que demostren que la salut humana està lligada amb la salut animal i ambiental. És el cas de les malalties zoonòtiques, que poden ser transmeses d’animals a persones i la febre de la Vall del Rift és una d’elles.


La febre de la Vall del Rift

És aquesta una malaltia viral endèmica del continent africà i península aràbiga, que afecta principalment els animals, però també pot contagiar als humans i per això es considera una malaltia zoonòtica. El virus responsable de la malaltia pertany a la família Bunyaviridae i al gènere Phlebovirus. Aquest virus, amb les sigles en anglès de RVFV, pot afectar una àmplia varietat d'animals, incloent mamífers com ovelles, cabres, vaques i animals salvatges des d’antílops a ratolins. Sovint provoca afectació en els animals, com avortaments en ramats, disminució de la producció de llet i mortalitat neonatal, però també pot incidir en les persones arribant a causar en casos extrems, la mort. La transmissió en animals es produeix generalment a través de mosquits dels gèneres Aedes i Culex. En el cas dels humans, a més, es pot produir en la manipulació de teixits animals o en contacte estret amb ells. Així, alguns grups professionals com pastors, grangers o veterinaris tenen un risc més gran de contagi.

Però, si és una malaltia que no es troba a Europa i per tant, tampoc a Catalunya, per què n´estem parlant?
Cal saber que des de 2018 els brots detectats en un departament francès d'ultramar i alguns casos seropositius detectats a Turquia, Tunísia i Líbia van cridar l'atenció de la UE per una possible incursió als països veïns, ja que el moviment d'animals vius és la via més important per a la propagació de la malaltia des de les zones endèmiques. El moviment d'animals i vectors infectats per transport es considera com una via plausible d'introducció a Europa. Així i tot, el risc global d'introducció a través del moviment d'animals infectats és molt baix a totes les regions de la UE donada l'estricta política d'importació d'animals però, tot i que el territori de la UE no sembla estar directament exposat a un risc imminent d'introducció, el risc d'una major propagació als països veïns de la UE i els riscos d'una possible introducció de vectors infectats no pot ser menystingut.

Així mateix, un treball fet per l’IRTA CReSA va demostrar per primera vegada que algunes espècies de mosquit que es troben a Europa, com el mosquit comú i el mosquit tigre, són capaces de transmetre el virus de la febre de la Vall de Rift. Aquest treball, publicat a la revista Medical and Veterinary Entomology, indicà per primer cop la capacitat de transmetre el virus en dues soques catalanes d’espècies de mosquit que actualment es troben a Europa: el mosquit comú (Culex pipiens) i el mosquit tigre (Aedes albopictus). El fet de saber que aquestes espècies poden actuar com a vectors de la malaltia és una informació molt valuosa per a les autoritats sanitàries, ja que pot ajudar a millorar els programes de control vectorial i evitar que apareguin brots.

És doncs per aquests motius que des de llavors hi ha la preocupació de que la malaltia pugui arribar a Europa i que pugui passar com ja va succeir amb el virus de chikungunya o Zika: que de ser completament desconeguda acabi sent portada en els mitjans de comunicació.
 
 

Informació mosquits i RVFV:
Estudi sobre el virus de la Vall del Rift.
Dades sobre la febre de la vall del Rift aquí.

 

 

 Carles Aranda

SCM Consell Comarcal del Baix Llobregat 

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #129 - Juny de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS