09/02/2023 11:19 h.

Novetats a l'oferta de recursos de la convocatòria 2023 del Gabinet d’Innovació Digital inclosos en el Catàleg de serveis 2021-2023 relatius a la implantació de la gestió digital

Comparteix

Per veure la infografia completa cliqueu a la imatge

El Catàleg de serveis 2021-2023 presenta aquest any nous recursos i algunes novetats en els  àmbits de la gestió digital i la transparència.

A continuació detallarem les novetats del Catàleg 2023 del Gabinet d’Innovació Digital:

Impuls de la gestió digital i el govern obert municipal a través de les comarques:

Aquest recurs té per objectiu col·laborar en el finançament dels serveis de suport de proximitat que presten els consells comarcals en matèria de transformació digital i de govern obert envers els municipis de menys de 5.000 habitants.

La coordinació i col·laboració entre la Diputació i els consells comarcals vinculada a aquest recurs de catàleg s’articula mitjançant la Xarxa de Suport al Govern Digital (XSGD).

Com a novetats,  destacar l’augment de la dotació pressupostària destinada a aquest recurs i la possibilitat de fer més d’una sol·licitud fins a exhaurir la dotació pressupostària (per formular la segona sol·licitud cal que hagin transcorregut 3 mesos des de la primera sol·licitud).

Promoció del canal electrònic, l’accés a la informació pública i la transparència:

Aquest recurs presenta enguany importants canvis.

Amb la finalitat de millorar la prestació del mateix aquest passa de ser recurs econòmic a material i augmenta el nombre de destinataris. 

Aquest canvi implica que els ens locals només hauran de triar el tipus de taller a oferir a la seva ciutadania i Diputació s’encarregarà de la contractació de l’empresa que realitzarà el taller. D'aquesta forma, es vol simplificar la gestió administrativa d’aquests tallers per als ens locals.

Per tal de poder vehicular aquest canvi, el recurs s’obrirà el segon semestre de l’any.

Enguany es podran beneficiar del recurs: ajuntaments de municipis de fins a 50.000 habitants, consells comarcals, mancomunitats, consorcis locals i entitats municipals descentralitzades.             

S’ofereix suport a activitats que tenen per objectiu impulsar l'ús del canal digital, fomentar el dret d'accés a la informació pública i la transparència entre la ciutadania.                                    

Els tallers tenen els objectius següents:

  1. Promoure l'ús del canal digital i dels mitjans d'identificació electrònica.                                          
  2. Ajudar a la petita i mitjana empresa a licitar i facturar de forma electrònica                                  
  3. Donar a conèixer el funcionament de la Finestreta Única Empresarial                                              
  4. Donar suport a les entitats en la tramitació i justificació de subvencions                                         
  5. Recolzar a les gestories en la seva relació amb l'administració                                                             
  6. Ajudar a col·lectius professionals o socials concrets en la seva relació amb l'administració      
  7. Donar a conèixer de forma pràctica el dret d'accés a la informació pública                                     
  8. Donar a conèixer el portal de transparència i fomentar l'ús de les dades obertes existents.

En l’àmbit específic de la gestió digital

SeTDIBA: serveis de suport per a la transformació digital

Es dona suport a la modernització i la transformació digital dels ens locals a través de la implantació de metodologies organitzatives i de plataformes de tramitació electrònica per millorar la seva gestió interna de forma més eficient i sistemàtica, tot enfortint i simplificant els canals de relació telemàtica amb la ciutadania.

A la convocatòria anterior aquest recurs estava destinat a ajuntaments de municipis de fins a 5.000  habitants, mancomunitats i entitats municipals descentralitzades.

Enguany s’incorporen importants canvis. D’una banda s’amplien els ens destinataris del recurs, podent-ho sol·licitar els ajuntaments de municipis de fins a 20.000 habitants, consells comarcals, mancomunitats, consorcis locals i entitats municipals descentralitzades.

D’altra banda es modifiquen els requisits de concessió per poder incorporar ens locals que disposen de gestor d’expedients.  

SeTDIBA: solucions d’administració digital per a ens locals en procés de migració:

Es tracta d’un nou recurs econòmic adreçat a ajuntaments de municipis de fins a 5.000 habitants que siguin beneficiaris dels serveis de transformació digital SeTDIBA en el moment de la sol·licitud i que no hagin pogut encara migrar les dades del seu gestor d’expedients antic a les eines SeTDIBA.

És un suport econòmic per cobrir les despeses derivades del manteniment d'eines de gestió d'expedients pendents de migració per assegurar la gestió digital fins a la incorporació definitiva a les eines SeTDIBA. Per ser beneficiari d’aquest recurs cal ser també beneficiari de SeTDIBA a data de 31.12.2022.

Suport a la ciutadania en la tramitació electrònica

Consisteix en la prestació a la ciutadania dels ens locals SeTDIBA d'un servei suport telefònic en l’ús del canal digital. A través d’aquest servei, que es presta sota el nom de “Fem-ho fàcil”, la ciutadania pot resoldre dubtes i rebre atenció personalitzada per realitzar  tràmits a través d’internet, com ara superar dificultats amb l’ús dels sistemes d’identificació i signatura digitals, presentar qualsevol sol·licitud a través d’internet o accedir a notificacions electròniques.

També es un servei que poden gaudir les empreses i entitats, si tenen dificultats per presentar factures electròniques, participar de licitacions públiques, presentar-se a un ajut o subvenció o realitzar qualsevol altra sol·licitud pel canal electrònic.

Trobareu la informació detallada de cada recurs al l’oferta de recursos de la convocatòria 2023 inclosos en el Catàleg de serveis 2021-2023.

En l’àmbit específic de la transparència              

Gestió de la transparència municipal

S’ofereix aquest suport tècnic per ajudar a sistematitzar la gestió de la transparència municipal amb l'objectiu d'impulsar governs locals transparents, propers a la ciutadania.

Fins a aquest moment estava destinat a ajuntaments de municipis de fins a 10.000 habitants. Enguany s’ofereix per a ajuntaments de municipis de fins a 20.000 habitants i consells comarcals, amb l’objectiu d’oferir-ho a aquells ens locals que no han estat beneficiaris en els dos darrers catàlegs.

Publicació automatitzada d’informació de transparència:

Es tracta d’un nou recurs material adreçat a ajuntaments de municipis de fins a 75.000 habitants, consells comarcals, mancomunitats, consorcis local i entitats municipals descentralitzades.

Aquest servei permet activar a l’ens local la publicació en el portal de transparència municipal de les dades que es troben en sistemes d'informació proveïts per la Diputació de Barcelona. L'ens local pot sol·licitar l'activació d'un o varis dels ítems a publicar que consten en el formulari de sol·licitud.

La publicació en el portal de transparència del Consorci AOC implica la publicació en el portal de dades obertes tant de la Diputació de Barcelona com en el portal de dades obertes de l'ens local.