Butlletí Bibliosfera
juny 2024 - #182
Ir arriba

Notícies

El municipi de Palau-solità i Plegamans estrena la biblioteca l’Alzina. Un espai que no només amplia l'oferta cultural del municipi, sinó que es converteix en un punt de referència per a la comunitat. Aquest nou equipament substitueix l'actual biblioteca municipal de Can Cortès i s'integra en la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. Amb aquesta obertura, la Xarxa de Biblioteques Municipals compta ja amb 235 biblioteques i 12 bibliobusos a la província de Barcelona.

En aquest nou pòdcast del canal ComunitatXBM escoltem una conversa amb Pau Gonzàlez, diputat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i Dani Granados, delegat de drets culturals i assessor de l'Àrea de cultura de la Diputació de Barcelona, sobre la importància dels drets culturals en la societat actual, posant en relleu com aquests drets influeixen en la vida quotidiana i com es poden garantir i promoure des de les institucions i la comunitat.

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i la Diputació de Barcelona han iniciat una col·laboració per apropar la protecció de dades a 234 biblioteques i 12 bibliobusos de la XBM. Així, han posat a disposició de les biblioteques un conjunt de recursos i materials dissenyats per l'APDCAT destinats a conscienciar a la ciutadania mitjançant el joc i les activitats lúdiques. L'objectiu és que aquest projecte contribueixi a promoure una visió crítica i constructiva sobre el control que les persones hem de mantenir respecte de les nostres dades personals.

El 31 de maig, gairebé 200 biblioteques de tot Catalunya van ser l’escenari de manera simultània de la quarta edició de la Supernit a les biblioteques, una activitat multitudinària de foment de la lectura i de les biblioteques públiques. Aventures, música i llibres van ser les protagonistes d’aquesta vetllada en la qual van participar 10.000 seguidors dels Beta  i que, com a novetat, va traspassar fronteres, amb activitats a l'Argentina, l'Equador, el Paraguai, l'Uruguai i Suècia.

Ir arriba

Destaquem

Cada 28 de juny es commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, rememorant els fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguts com la revolta Stonewall. Amb motiu d'aquesta efemèride la Xarxa de Biblioteques Municipals ofereix un any més l'especial temàtic 28J a través de la Biblioteca Virtual.

A Catalunya un 14,3% dels nostres infants finalitzen la primària amb un nivell baix de comprensió lectora. La  campanya Guanyem un estiu lector té com a objectiu incentivar la lectura en temps de vacances i està adreçada a infants que hagin fet 3r, 4t i 5è de primària i amb especial èmfasi per aquells que no disposen d’activitats que estimulin els seus aprenentatges durant l’estiu. Les escoles de primària, les biblioteques i les famílies poden demanar el seu Kit Lector.

Els professionals de la Xarxa de Biblioteques Municipals van visitar la guardonada Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona. A causa de la gran quantitat de professionals interessats es van realitzar dues visites, el 29 de maig i el 4 de juny. A les dues visites van poder gaudir de les explicacions que la directora de l’equipament, Neus Castellano, va realitzar sobre el projecte guanyador de tants premis.

Ir arriba

Recursos

Ja podeu consultar el document “Biblioteques per la sostenibilitat. Com transformar la teva biblioteca en un agent de canvi ecosocial” que es va presentar el passat 7 de juny en el marc del darrer Fòrum comunitatXBM. Aquest document té com a objectiu ser un recurs per acompanyar les biblioteques XBM en el procés per esdevenir agents actius de la transició ecològica cap a una societat més sostenible, justa i igualitària.

Ja podeu consultar el vídeo dels 25 anys de la Campanya del mes del Comerç Just on podreu conèixer les activitats de sensibilització ciutadana fruit de la col·laboració entre les unitats responsables de Cooperació, Mercats Municipals i la Xarxa de Biblioteques Municipals: tallers participatius, racons de lectura i altres recursos.

Ir arriba

L'article

Per Maria Brioso, subdirectora de la Biblioteca del Casino de Manresa

Ir arriba

Agenda

Divendres 21 de juny a les 19 h, el diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau Gonzàlez i l’alcaldessa de Sant Julià de Vilatorta, Marta Cornellas, inauguraran oficialment la nova Biblioteca Anton Carrera de Sant Julià de Vilatorta que ja dona servei des del passat 23 d’abril. Amb l’entrada en funcionament d’aquest equipament de 582 m² útils, el Bibliobús Guilleries es va acomiadar del poble després de 27 anys de servei.

Dia: 21 de juny
Hora: 19 h
Lloc: Biblioteca Anton Carrera de Sant Julià de Vilatorta
Adreça: avinguda Nostra Sra. De Montserrat, 18

Més de 1.600 lectors assistiran els pròxims 19 i 21 de juny al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per gaudir del recital del poema “Coral Romput” de Vicent Andrés Estellés, interpretat per Pere Arquillué i música de Toti Soler.

Dates: 19 i 21 de juny
Hora: 19.30 h
Lloc: Teatre Nacional de Catalunya
Adreça: Plaça de les Arts, 1. Barcelona

Dimarts 25 de juny a les 18.30 h, el diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau Gonzàlez i la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Tona  inauguraran oficialment les obres de reforma de la Biblioteca Caterina Figueras de Tona que ja fa mesos està oberta al públic. Celebrarem la possibilitat de continuar gaudint d’aquest edifici emblemàtic, però recondicionat als nous temps, amb sorpreses, que van des de la literatura i la memòria, a la música.

Dia: 25 de juny
Hora: 18.30 h
Lloc: Biblioteca Caterina Figueras de Tona
Adreça: carrer Antoni Figueras, 62

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web