Butlletí Bibliosfera
febrer 2024 - #178

L'article

Quin fàstic de plàstic

Per Cristina Torremorell de la Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú

La biblioteca Joan Oliva i Milà va participar durant l’any 2023 en el Laboratori de transició ecològica, projecte de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb Espai TReS · Territori i Responsabilitat Social.

Els objectius principals d’aquest projecte són:

 1. Donar visibilitat a la biblioteca pública com agent compromès en la construcció d’una societat sostenible, justa i igualitària.

 2. Reflexionar sobre com optimitzar i racionalitzar la gestió i l’ús dels recursos per tal d’articular un model de gestió ambiental sostenible.

 3. Aportar formació i eines per aplicar criteris de sostenibilitat en els diferents àmbits de l’activitat i gestió bibliotecària.

4. Compartir coneixements, recursos i propostes entre les biblioteques de la XBM amb interès en una transició vers models més sostenibles.

 5. Obtenir una guia de bones pràctiques per orientar a totes les biblioteques que tinguin la voluntat d'afrontar els nous reptes i valors de la sostenibilitat en la seva gestió diària.

Durant les sessions es va treballar en grup, cadascun dels quals va treballar els pros i contres de la gestió ambiental en l’entorn de la biblioteca centrant-se en els punts següents:

  1. Àmbit de treball: camí a la feina, consum d’energia, reciclatge/compost de residus, material usat a les reunions i celebracions a la feina, col·locació de plantes als espais.
  2. Flux dels documents: adquisició i valoració de col·leccions, gestió dels llibres i documents, durada de la vida del document, retirada i recirculació de llibres, folre/no folre, etc.
  3. Serveis a usuaris: documents, organització dels serveis, préstec interbibliotecari, projectes comunitaris i de participació, etc.
  4. Activitats i esdeveniments: reciclatge, biodiversitat urbana, jardineria i agricultura urbana, participació en el paisatge cultural amb  les parets de la biblioteca, etc.
  5. Comunicacions: en paper, digital externa, digital interna, etc.

La biblioteca Joan Oliva i Milà va treballar el  flux dels documents i, més concretament, en el plantejament de si la conservació dels documents justifica l’impacte ambiental que suposa folrar-los, sabedores de que el plàstic pla no permet el seu reciclatge.

Vam plantejar-nos qüestions molt presents a les biblioteques darrerament:

  • És millor folrar o no folrar?
  • Hi ha alternatives d’utilització de materials més sostenibles que el plàstic?
  • S’han fet estudis que comparin la vida d’un llibre folrat amb el mateix sense folrar que ens ajudin a decidir en aquest sentit?
  • I en quant a la salut pública?
  • Quin impacte econòmic suposa bescanviar els llibres sense folrar per estar malmesos en comparació a la despesa de folre?
  • Podem considerar el folre com a plàstic de llarga durada depenent de la vida del document?

Per aquest motiu, vam decidir iniciar un estudi per a comprovar el deteriorament del documents i vam posar en circulació dos exemplars d’un mateix títol, novetat del mes de juny: El viento conoce mi nombre d’Isabel Allende, un folrat i l’altre no. A hores d’ara encara estan prestats: han tingut 9 i 11 préstecs i no ha finalitzat el temps necessari per poder extreure conclusions al respecte.

La realitat és que ja no es folra en la majoria de biblioteques.

Els dies 20 i 21 de desembre vam programar l’activitat Quin fàstic de plàstic amb l’enquadernadora Marta Bueno que, aprofitant les dates nadalenques va ensenyar als usuaris adults i infantils a folrar els llibres que agafaven en préstec de manera ràpida i divertida, utilitzant el material reciclat de la biblioteca (diaris, revistes...) i posant el títol amb segells.

Amb aquesta acció els usuaris van col·laborar en l’eliminació del plàstic alhora que vam fer un pas més cap a la sostenibilitat i també vam protegir els llibres amb enginy i creativitat.

Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #178 - febrer 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web