Setanta representants de diferents biblioteques de la XBM, parcs i centres de documentació de la XPN es van trobar al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el passat 25 d’octubre, per presentar i debatre experiències inspiradores dutes a terme dins el programa “Parcs i biblioteques... naturalment!”. Després de cinc anys de la seva posada en marxa ja són 39 biblioteques i 6 centres de documentació de 6 parcs que treballen conjuntament per vincular la literatura amb la natura.
Als coberts de la Mata, l'Oficina del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, va tenir lloc la primera trobada de totes les professionals que formen part del programa "Parcs i biblioteques..., naturalment!". Iniciat el 2017 a les biblioteques i espais naturals de la comarca del Maresme, s’ha anat replicant a diferents zones bibliotecàries de la província i en l’actualitat es duu a terme a set parcs: Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Parc Natural de la Serra de Collserola, Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i, enguany, el Parc Natural del Montseny. En total, el programa és present a 45 biblioteques i vuit centres de documentació.
Fruit de la col·laboració intensa entre la Xarxa de Biblioteques Municipals i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, el programa pretén sensibilitzar ambientalment la població de l’àmbit de cada parc i divulgar la diversitat del patrimoni del seu entorn natural més immediat. La idea subjacent és entendre que les biblioteques són portes dels parcs i que moltes activitats vinculades a la natura poden ser acollides a les biblioteques. Alhora, les biblioteques poden realitzar multiplicitat d’activitats en els parcs naturals que, molt sovint, tenen a tocar. Idees que van emfasitzar la gerent de la Xarxa de Biblioteques Municipals, Marta Cano, i el director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Àngel Miño.
A la Trobada es van compartir les experiències que duen a terme diferents parcs i es van posar en comú activitats i estratègies per acomplir els objectius del programa. Així, es mostraren laboratoris infantils amb herbes remeieres (Sant Llorenç del Munt), un bagul pedagògic de difusió del parc (Litoral), un model de recull bibliogràfic del patrimoni cultural (Marina), jocs de memòria de flora i fauna (Montserrat), el club de lectura "Entre plantes" (Montnegre), i el treball conjunt amb centres d’informació dels parcs (Collserola). També, de forma particular, algunes biblioteques van exposar propostes pròpies en la mateixa línia d’apropar literatura i natura: Tordera, Vallvidrera i Vacarisses.
Per part dels centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals, Teresa Canyelles, del Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc Natural de la Serra de Collserola, va presentar el "Treball transversal del Centre de Documentació i Recursos Educatius amb les biblioteques públiques del Parc" conjuntament amb la Montse Vega de la Biblioteca El Molí de Molins de Rei. Teresa destacà el paper de les biblioteques públiques com a grans aliades en l’educació ambiental per arribar al públic general i el valor afegit de pertànyer a xarxes col·laboratives.
La jornada va acabar amb una sortida guiada per personal del Parc de Natural de Sant Llorenç als entorns de la zona de la Mata.
Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #164 - novembre 2022
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web