Butlletí EspaiS@lut
Febrer de 2023 - #125

El Servei de Salut Pública informa

El 2022, un any rècord en casos d’arbovirosis importats

© frank60 / Shutterstock.com

© frank60 / Shutterstock.com

En el moment de l’any en què ens trobem, amb temperatures que es troben clarament per sota del que és habitual, potser pocs es preocupen pels mosquits i per les malalties que poden transmetre. Malgrat que hi ha espècies adaptades a desenvolupar-se a l’hivern i que el mosquit comú pot mantenir-se en estructures soterrades amb aigua, com ara parts del clavegueram mal mantinguts, tal com ja vam explicar en un altre article d’aquest Butlletí al desembre de 2021, només recordem de Santa Bàrbara quan trona.

Ara però, és un bon moment per a veure com va ser la passada temporada pel que fa al risc de transmissió de malalties arbovíriques. En aquest món globalitzat, tant les persones, com els insectes i també els virus, recorrem distàncies enormes en poc temps, fent servir mitjans com els avions, podent anar d’un país a un altre sense cap problema. Com sabem, això comporta que hi hagi un important risc d’introducció de les anomenades arbovirosis. Amb aquest nom es coneixen les malalties infeccioses causades per virus i transmeses per artròpodes, principalment mosquits, però també d’altres com les paparres.

Per tot això, des de fa ja deu anys existeix el Protocol de vigilància d’arbovirosis de Catalunya del Departament de Salut de la Generalitat en el que també amb altres institucions, com la Diputació de Barcelona, s’actua per disminuir al màxim el risc de que es produeixi un brot epidèmic per arbovirosis. Cal entendre que virus com els que causen el dengue, Zika o Chikungunya que no es troben a Catalunya, poden arribar a casa nostra a través de persones que viatgin des de països endèmics i arribin contagiades per la picada d’un mosquit, podent al seu torn ser picades aquí per mosquits que puguin després transmetre’l.

El mosquit tigre Aedes albopictus és potencial vector de les malalties esmentades i com sabem és molt freqüent a la major part de Catalunya, però també el mosquit comú Culex pipiens és vector d’una emergent arbovirosi, la causada pel virus del Nil occidental (VNO), que malgrat el que fa pensar el seu nom, és un virus que circula de forma autòctona a Europa i que a Catalunya s’ha trobat en els darrers anys en cavalls, aus i mosquits i que també s’ha incorporat al protocol de vigilància.

Una part molt important del protocol consisteix en la realització d’inspeccions entomològiques en les zones on s’han detectat casos d’arbovirosis importats. En aquestes inspeccions es procura determinar els possibles punts de cria de mosquits i establir els mitjans de control per tal de que no pugui haver una població de mosquits que doni lloc a una transmissió autòctona.

El Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat (SCM), amb el suport de la Diputació de Barcelona, és el responsable de fer les inspeccions entomològiques a la demarcació de Barcelona, llevat de la ciutat de Barcelona que compta amb el seu propi servei. Des del 2014 i fins al 2019 es van realitzar 185 inspeccions entomològiques, amb una tendència creixent. No obstant, l’aturada de moviment de persones i mercaderies que va significar la pandèmia causada per la COVID-19  va suposar un canvi dràstic. Només a l’Aeroport de Barcelona, la reducció del nombre de passatgers va estar al voltant del 80%. Aquesta davallada de mobilitat es va traduir en un únic cas d’arbovirosi importada i un cas de VNO en aus entre el 2020 i el 2021 a la província de Barcelona.

El proppassat 2022, però, es va reprendre la tendència mostrada fins al 2019 encara amb més força, ja que es van detectar 71 casos importats (figura 1) que han generat 89 inspeccions entomològiques, tot un rècord si és considera a més que tots els casos importats han estat a causa del virus de dengue i la majoria per viatgers que van fer les seves vacances a l’illa de Cuba on hi havia una important epidèmia de dengue. Ja en aquest mateix Butlletí, pronosticàvem el 2021 que aquest 2022 seria l’any de retorn a la normalitat pel que fa al nombre de casos, però però les previsions van ser superades amb escreix ja que hi ha hagut un increment destacable. Fins i tot, en una de les mostres de mosquits recollides en un cas d’arbovirosi i analitzades al CReSA - IRTA, es va detectar un positiu a dengue tal com ja havia passat el 2015. Després de les accions de control dutes a terme, no es va detectar cap cas autòcton. 

Pel que fa al VNO, a Barcelona no hi ha hagut cap cas però s’ha continuat detectant  a Catalunya en aus i cavalls i per primer cop en humans, amb dos casos al Baix Camp.

Així doncs, un cop acabades les restriccions de mobilitat, caldrà estar molt alerta per la possible situació d’aquesta propera campanya anual, donat que es donen totes les condicions per a una important arribada de casos. Per tot plegat, ja des de finals del 2022 estem preparant aquesta campanya que, com marca el protocol, s’iniciarà a principis de maig o juny i es mantindrà fins a la finalització de l’activitat dels vectors, habitualment al mes de novembre. 

 

 

Font gràfic: Carles Aranda, SCM Consell Comarcal del Baix Llobregat

 

 

 Carles Aranda

SCM Consell Comarcal del Baix Llobregat

 

 

Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #125 - Febrer de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS