Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2022 - #123

Destacat

Salut cardiovascular, coneix les dades de la província

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA

Les malalties cardiovasculars seran les protagonistes de la 31a edició de La Marató que enguany es celebrarà el 18 de desembre. Inclouen aquelles patologies que afecten el cor i el sistema vascular (venes i artèries) i són una de les principals causes de morbimortalitat en els països desenvolupats. 

A la província de Barcelona 15 de cada 100 hospitalitzacions són per malaltia cardiovascular, segons l’anàlisi de les dades dels municipis de més de 10.000 habitants, exclosa la ciutat de Barcelona. En concret, l’any 2021 van haver-hi 50.000 hospitalitzacions per malalties cardiovasculars. Els pacients hospitalitzats tenien una mitja d’edat de 74 anys (71 anys els homes i 78 les dones). 

La distribució per sexes dels ingressos per malaltia cardiovascular és desigual. La taxa d’ingrés en homes és significativament superior a la de les dones, amb 19 i 11 ingressos anuals per cada 1.000 habitants, respectivament.

Pel que fa a les principals patologies que causen l’ingrés, en les dones són la hipertensió (22%), les malalties cerebrovasculars agudes (20%) i la insuficiència cardíaca congestiva (17%). En el cas dels homes aquestes patologies són les malalties cerebrovasculars agudes (19%), la hipertensió (14%) i l’infart agut de miocardi (13%).

L’anàlisi de la mortalitat en els últims 15 anys mostra que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en dones i la segona en homes. Tres de cada deu defuncions en dones i quatre de cada deu en homes són per una malaltia cardiovascular. En xifres absolutes, aquestes dades es tradueixen en què 6.700 de les 25.000 morts que es produeixen anualment estan causades per una malaltia cardiovascular. En ambdós sexes, les malalties cerebrovasculars són les que causen més defuncions.

A banda d’aquestes dades, cal tenir present que les malalties cardiovasculars són patologies amb un caràcter crònic que afecten la qualitat de vida de les persones i poden generar seqüeles irreversibles i dependència. A més, sovint, les malalties cardiovasculars són també agreujants d’altres patologies.

Es pot contribuir a prevenir l’aparició de les malalties cardiovasculars així com la seva evolució amb hàbits i estils de vida saludables: mantenir una alimentació saludable i equilibrada, no fumar, eliminar o reduir el consum d’alcohol, fer exercici físic aeròbic d’intensitat moderada, reduir l’estrès i controlar la pressió arterial i els nivells de sucre i colesterol en sang. Seguir aquests consells és responsabilitat de les persones però també d’aquells que mitjançant polítiques públiques poden facilitar l’adquisició d’aquests hàbits i estils de vida saludables. Educar i conscienciar sobre la importància d’hàbits saludables, dissenyar models urbanístics que promoguin les zones verdes, les àrees per a la pràctica d’esport i els desplaçament a peu o en bicicleta, garantir l’accés equitatiu als recursos sanitaris o facilitar la disponibilitat d’aliments saludables, són només alguns exemples de les palanques de canvi que tenim al nostre abast per entre tots treballar per una bona salut cardiovascular.

És per això que des de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona s’ofereix als ens locals de la província tota una sèrie de recursos per a fomentar els hàbits saludables amb l’objectiu de prevenir factors de risc associats a l’aparició de malalties cardiovasculars: 

  • Tallers educatius inclosos en el Catàleg d'Activitats Educatives de Promoció de la Salut, adreçat a municipis menors de 20.000 habitants.
  • Exposicions itinerants sobre alimentació, sexualitat, cura de les dents, consum de tabac i consum d’alcohol.
  • Material educatiu sobre els diversos hàbits disponible per descarregar en format electrònic.
  • Suport econòmic per a aquelles accions relacionades amb la promoció d’hàbits i estils de vida saludables que els municipis organitzen.
  • L’Enquesta d'hàbits relacionats amb la salut (4t d'ESO) que facilita als municipis que la sol·liciten informació sobre la percepció de l'estat de salut i els estils de vida de l’alumnat de 4t d'ESO, com ara els hàbits d'alimentació, consum de tabac, alcohol i drogues, lleure, relacions interpersonals, sexualitat, estat d’ànim, accidents i mobilitat, entre d’altres.

Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #123 - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS