espaiS@lut - Gener 2015

Butlletins
Gener 2015 - #35

El Servei de Salut Pública informa

Competències Locals de Salut Pública

El divendres 19 de desembre de 2014, es  va reunir la Comissió de seguiment de l'Acord Marc ASPCAT (DS)-entitats municipalistes i, entre d'altres temes, la Secretaria de Salut Pública va presentar l'informe elaborat pels Serveis Jurídics del Departament de Salut en relació a l'impacte de la LRSAL sobre les competències locals en salut pública.

La LARSAL (Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local) recull "la protecció de la salubritat pública" en la relació de matèries en què les lleis han d'atribuir als municipis competències pròpies. La utilització d'aquesta terminologia, ha suscitat dubtes en alguns ajuntaments sobre si les activitats de promoció de la salut s'havien de considerar competències pròpies o no. Va ser per aquesta raó que tant l'ACM com la FMC havien sol·licitat un informe jurídic al Departament de Salut.

Doncs bé, en l'informe esmentat, els serveis jurídics del departament recullen explícitament, com a una de les bases del seu argumentari, la Guia per a la implementació local de l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció de la salut en el Sistema Nacional de Salut. En aquesta Guia, elaborada recentment pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad,  s'especifica que el terme "salubritat pública" s'ha d'associar amb l'estat de salut de la població, i no només abarca el concepte clàssic de la protecció de la salut de la població, sinó, que contempla la garantia d'un medi adequat per a protegir la salut i afavorir els estils de vida saludables.

Seguint el posicionament ministerial que s'adopta per la Guia esmentada, els serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya conclouen que les competències pròpies dels ajuntaments en matèria de salut pública vénen determinades per la normativa sectorial i es concreten en els Serveis mínims locals previstos a l'article 52 de la Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de salut pública, en l'article 68.1 b) i c) de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, i, amb caràcter general en la Llei 33/2011, de 4 d'octubre, General de Salut Pública.

Conseqüentment, el conveni marc ASPCAT-entitats municipalistes i els convenis derivats amb els ajuntaments no queden afectats per la "clàusula de garantia" prevista a l'article 57 bis de la LRSAL.

Aquesta conclusió coincideix amb les tesis defensades per la Diputació de Barcelona des d'un primer moment, i que han mantingut inalterat el suport que es presta als ajuntaments en matèria de salut pública.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat