Maig 2022. Núm. 15

Notícies

Automatització i dades obertes en les sol·licituds d’accés a la informació

Imatge: Gabinet d'Innovació Digital

Imatge: Gabinet d'Innovació Digital

L’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona ha automatitzat en el portal de transparència municipal la publicació de la informació relativa a les resolucions de les sol·licituds d’accés a la informació pública (SAIP).

Aquesta millora estarà disponible per a prop del centenar d’ens locals SeTDIBA que treballen amb eines per a la digitalització de la gestió municipal proporcionades per la Diputació de Barcelona. 

Aquest projecte s’emmarca en les accions per a l’automatització de la publicació de dades en matèria de transparència. En concret, en la publicació de les resolucions de les peticions d’accés a la informació pública (article 14.3 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern).

Quins avantatges aporta aquest nou servei?

  • Les dades es publiquen automàticament en el portal de dades obertes municipal (ofert pel Consorci AOC), en el portal de transparència municipal i en el portal de dades obertes de la Diputació de Barcelona. 
  • Amb l’automatització, el tècnic municipal no ha de pensar d’actualitzar manualment el portal de transparència.
  • Les dades es mostren gràficament (per facilitar-ne la comprensió) i desagregadament (per facilitar-ne la reutilització).

L’Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort està fent proves pilot en l’automatització de la publicació d’informació dels expedients de sol·licitud d’accés a la informació pública directament des del gestor d’expedients. 
 

Què haurà de fer l’ens local? 

Els expedients relatius a peticions d’accés a la informació pública tenen alguns camps addicionals en el gestor d’expedients que caldrà completar per tal que es publiqui la informació al portal de transparència i es generin visualitzacions gràfiques. 

La informació referent a la sol·licitud (SAIP) no es visualitza al portal de transparència fins que l’expedient no ha estat finalitzat i la resolució notificada. D’aquesta manera, la informació passa automàticament al conjunt de dades corresponent a la SAIP i es visualitza en el portal de transparència de l’ens (portal de transparència AOC).

Un cop completada aquesta prova pilot (que es preveu que finalitzi a finals de juny), els ens locals SeTDIBA interessats a automatitzar la publicació d’aquesta informació ho podran sol·licitar a través de la comunitat SeTDIBA. 

Informació relacionada:
Accés a la informació pública
 

Newsletter: Innov@diba
Newsletter number: Maig 2022. Núm. 15

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona