Amb motiu dels 150 anys del naixement de Francesca Bonnemaison i Farriols (Barcelona, 1872- 1949), una de les dones més populars dels primers trenta anys del segle XX, vinculada als moviments pedagògics i culturals a l'entorn de les dones i els seus aprenentatges, s’impulsen un seguit d’actes de reconeixement i divulgació de la seva trajectòria.
El proper dijous 27 d’octubre, com és habitual en cada inici de curs, tindrà lloc la Lliçó Inaugural del Curs 2022-2023 de l'Escola de la Dona. L'acte tindrà lloc al teatre de l'Espai Francesca Bonnemaison, carrer Sant Pere Més Baix, 7, a les 18:30 hores. En aquesta ocasió, glossarem sobre la figura de la Francesca Bonnemaison, pedagoga i promotora de l'educació femenina popular catalana,, dins dels actes de commemoració del 150 aniversari del seu naixement. L'acte consistirà en una conferència de Marta Pessarrodona, poetessa i crítica literària, sobre la figura de Francesca Bonnemaison i el paper cabdal que va tenir en l'educació de les dones barcelonines de principis del segle XX.
Fins al mes de setembre d’enguany, 48 ens locals han sol·licitat suport econòmic per finançar les despeses generades per l’acollida de les persones refugiades per la guerra a Ucraïna. Aquesta convocatòria restarà oberta fins al 31 d’octubre d’enguany. El fons està dotat amb 2 milions d’euros.
Actualment estan obertes dues noves edicions presencials de programes de capacitació adreçats als ens locals que promouen accions per a la cura de la infància i les famílies, a partir d’actuacions d’acompanyament i enfortiment d’una parentalitat responsiva des de lògiques participatives i dialògiques en les seves comunitats i barris.
Tal i com anunciava el butlletí del passat mes de juny, el procés de treball portat a terme en els darrers mesos fruit d’un acompanyament tècnic amb una vintena d’ajuntaments, ha permès definir i consensuar un recull d’eines i metodologies que permeten desenvolupar els programes MASE als ens locals.
El Servei itinerant de mediació ciutadana (SIMC) és un instrument de gestió alternativa de conflictes que la Diputació de Barcelona posa a l'abast dels ens locals de la província que no disposen d'un servei de mediació propi. Aquest servei es pot sol·licitar durant tot l'any. El Servei ofereix l'atenció de professionals de la mediació que es desplacen a qualsevol ens local que ho requereixi, amb l’objectiu d’impulsar la resolució de conflictes de forma dialogada i l’apoderament de les parts implicades.
L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social va organitzar el passat 19 de setembre al recinte de l’Escola Industrial, la jornada “Taller d’innovació social i persones grans”, que va comptar amb la participació de més de 30 persones provinents d’entitats, professionals experts, professionals dels ens locals i professionals de diversos serveis de la Diputació de Barcelona.
El passat 15 de setembre va tenir lloc la darrera sessió participativa per a elaborar la Diagnosi i presentació del futur Pla Estratègic de Gent Gran del Baix Llobregat. L’acte va estar presidit per la consellera de Feminisme, Gent Gran i Diversitat Sexual i de Gènere, Vicky Castellanos Núñez i va comptar amb la presència de la Lluïsa Moret Sabidó, presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona.
El dimarts 26 de juliol es va aprovar el Reial Decret 629/2022 que modifica el Reglament que desenvolupa la Llei orgànica 4/2000, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, el Reial Decret 557/2011, de 20 d’abril.
La diagnosi, presentada el 19 de juliol, té com a objectiu conèixer la realitat dels infants i adolescents al municipi de Pineda de Mar, les seves necessitats i interessos, i definir de manera participada els principals reptes de cara als propers anys per al municipi.
Es proposa una amplia oferta de formació adreçada a diferents perfils professionals dels ens locals, amb modalitat presencial o telemàtica i sobre diversos àmbits, que esperem que siguin del vostre interès.
Des de la l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona i en col·laboració amb l’Associació AADAS, posem a disposició de tots els ajuntaments de la Província un Servei d’Atenció a les Violències Sexuals, destinat a l’atenció directa, fins el proper 31 de desembre.
Posem a l’abast dels municipis el recurs de Punts Lila, que té com a objectiu principal informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i comportaments sexistes produïts en espais d’oci i festius.
L'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social dona suport econòmic a la Jornada TRANSILAB i forma part del grup impulsor, de la mà de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments que formen part de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya.
El passat mes de juliol des de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social s'han tancat un seguit de recursos tècnics i avaluacions associades al Catàleg de serveis de 2021.
L'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació presenta l’exposició “EN ESCENA. Mirades femenines sobre la representació de les sexualitats a la cultura audiovisual”, l’objectiu de la qual és enriquir el debat sobre la cultura audiovisual i la seva incidència, en la modulació de les experiències de relació en l’àmbit de les sexualitats.
El concurs de creacions audiovisuals Reimagina’t: vídeos lliures de sexisme és una iniciativa de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació adreçada a grups de nois i noies d’entre 12 i 18 anys dels centres d’educació formal i d’entitats d’educació en el lleure de diferents municipis.
El passat 22 de setembre vam assistir a una nova sessió del cicle de converses LAB Bonnemaison, “Dones liderant infraestructures”, amb Cristina Moreno, directora general de la Societat Estatal d’Infraestructures del Transport Terrestre, i Sònia Corrochano, directora de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.
L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) organitza la 16ena edició del Curs de Lectures de Teoria Política Feminista, amb el suport de la Diputació de Barcelona.