Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 66 (gener 2024) - #66
Go top

Notícies

Club de la UB divulga, «De nenes a científiques»

Com arriba una científica a ser-ho? Totes ho tenien molt clar des de ben petites? Qualsevol nena pot arribar a fer de la recerca la seva professió? La resposta és afirmativa i, com a mostra, quatre científiques de la Universitat de Barcelona s’adrecen als infants de primària, especialment a les nenes, per compartir la seva història personal. «De nenes a científiques» és una de les iniciatives que ja s’han presentat amb motiu de la celebració, un any més, el proper 11 de febrer del Dia internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

Ampliar informació

Participació, aliances i valors per a l'educació ambiental

El 26 de gener es va celebrar el Dia Mundial de l'Educació Ambiental amb el propòsit de conscienciar la ciutadania perquè conservi i protegeixi el medi ambient a través de la realització d'accions i activitats. En el context d’aquesta celebració, Diputació de Barcelona va presentar un mapa d’equipaments d’educació ambiental públics de la província de Barcelona, i va organitzar una jornada amb experts sobre la planificació ambiental que ja podeu recuperar.

Ampliar informació  

«Gent de riu», nova sèrie documental a les TV locals i a La Xarxa+

«Gent de riu» és una sèrie sobre el riu com a espai natural i vertebrador de societats, que redescobreix un entorn ple de vida i comparteix històries humanes que el descriuen. En un moment en què els recursos hídrics prenen un nou valor, aquest projecte es fixa a comprendre la fragilitat dels ecosistemes que els sostenen. Una proposta documental, de base divulgativa, que consta de 13 capítols i transcorre a les conques del Besòs i de la Tordera. Una producció de Vallès Visió amb la Fundació Rivus.

Ampliar informació 

10 tendències tecnològiques destacades pel 2024

Intel·ligència artificial, ciberseguretat, quàntica, indústria 4.0, xips i semiconductors, medicina personalitzada, descarbonització, hidrogen, economia blava, tecnologies de l’aigua són les deu tendències tecnològiques que protagonitzaran un 2024 marcat pels conflictes bèl·lics, les interrupcions de les cadenes de subministrament, la inflació, l’escassetat de recursos o l’emergència climàtica. Podeu aprofundir en aquest decàleg en una píndola tecnològica d’ACCIÓ Agència per la Competitivitat de l'Empresa.

Ampliar informació

Reformulant Dalí, pensament, ciència i creació

Salvador Dalí va viure fascinat pels esdeveniments científics i tecnològics que van revolucionar el segle XX. L’artista va construir la seva obra amb una obsessió per integrar-hi les noves teories i coneixements, des de la física quàntica i la teoria de la relativitat fins a la psicoanàlisi de Freud, passant per la genètica i el descobriment de l’ADN. L'Institut d'Humanitats inicia un curs que ens acostarà a l’obra del geni del surrealisme i actualitzarà el pensament dalinià d’acord amb els reptes del món contemporani.

Ampliar informació  

Go top

Lectures

La ciència a través d’històries

Aquest article de Bienvenido León obre el monogràfic «Storytelling, la  ciència a través d’històries» de la revista Mètode, núm. 119 (2023), un recull d'articles que miren d’aportar nous punts de vista sobre el paper dels relats en la configuració del pensament científic, i sobre la manera en què aquest recurs pot ajudar a comunicar la ciència d’una manera eficaç. Podeu consultar la revista al Centre de documentació del CERC o, properament, en línia a la mateixa pàgina web de la revista.

Més informació

Revista de Occidente, «La ciencia en cien años»

I destaquem el número monogràfic que La Revista de Occidente dedica en la seva totalitat a la ciència. Es tracta de l’últim número de l’any que commemora el centenari d’aquesta emblemàtica revista. I cinc anys des de que publica un número anual dedicat a la ciència, un tema que des de la seva fundació, el juliol de 1923, ha tingut molt de protagonisme en la trajectòria de la revista i que va ser una aposta personal de José Ortega y Gasset, en una època en la qual les revistes culturals no acostumaven a incloure articles sobre temes científics.

Més informació

Go top

Publicacions

L’ecosistema de l’assessorament científic i tècnic a les polítiques públiques

Malgrat l'existència d'un ecosistema emergent d’assessorament científic i tècnic nodrit i divers, la seva estructura a Espanya és encara fràgil i pendent de superar una sèrie de reptes importants: el manteniment de l’impuls polític, la formació d’especialistes en assessorament o el foment d’una major cultura de l'ús del coneixement científic i tècnic a les administracions. Són algunes de les conclusions que emanen d’aquest informe per al debat encarregat per la Comissió Europea.

Ampliar informació

Go top

Resum de premsa

En aquest apartat trobareu notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. També veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. No deixeu de fer-hi una ullada.
 

Go top

Convocatòries

Premi UPC de Ciència Ficció Miquel Barceló

El Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech convoca aquest guardó internacional de narracions inèdites que es puguin enquadrar dins del gènere de la ciència-ficció i escrites en català, castellà, anglès o francès. L’obra guanyadora rebrà un premi de 2.000 euros i es publicarà en format digital i en format paper. El termini de presentació finalitza l’1 d’abril.

Ampliar informació  
 

Premis CSIC-Fundació BBVA de Comunicació Científica

Per a contribucions significatives i innovadores a la difusió del coneixement en totes les àrees de la ciència, la tecnologia i les humanitats. Dirigit a professionals del periodisme i la comunicació i investigadors i investigadores que hagin contribuït de manera significativa a la difusió del coneixement a la societat. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 15 de febrer.

Ampliar informació 
 

Go top

Agenda

[1 i 7 de febrer, FCRi i Bist]

[Del 2 al 4 de febrer, Poblenou  i els entorns de la plaça de les Glòries]

[8 de febrer, Auditori Barradas]

[10 i 11 de febrer, Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[Del 7 de febrer al 3 d'abril, Fundació Víctor Grífols i Lucas i Ateneu Barcelonès]

[Fins al 27 de febrer, Biblioteques de Barcelona]

[6, 7, 8 i 9 de març (Fira, La Salle Barcelona-URL) i 5 d’abril (Final, Paranimf UB)]

[Fins el 3 de març, Fundació Antoni Tàpies]

[Fins l’11 de març, Escola d’Humanitats CCCB]

[Fins el 17 març, CCCB]

[12 i 13 d’abril, Etopia Art and Technology Center]

[Fins el 21 de juny, Museu de Ciències Naturals de Granollers]

[Fins el 25 de maig, Centre Martorell d'Exposicions]

[Fins el 27 de juliol, Lab 0_6  Manresa, Centre d’educació científica a les primeres edats]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram