La jornada va començar amb la intervenció d'en Jordi Puig, de l'Espigall, que va introduir la problemàtica del malbaratament d'aliments, i va fer algunes propostes per reduir el malbaratament en els horts municipals: com ara la necessitat d'una bona planificació (esglaonar les plantades, per exemple, o aturar la producció si es marxa de vacances), així com una correcta gestió de l'estoc sobrant a través de l'emmagatzematge o la producció de conserves i la gestió sostenible dels residus.
Després va ser el torn del Servei de Salut Pública que va centrar la seva intervenció en la importància dels horts urbans com espai públic promotor de la salut, en tant aporten valors com la realització d'activitat física regular i a l'exterior i en un medi tranquil; promouen l'alimentació sana, fomenten la socialització i la cohesió social, augmenten l'autoestima i redueixen l'estrès, etc. Amb un petit comentari final dels riscos sanitaris que cal tenir en compte en la gestió dels excedents de producció dels horts, i que serien els riscos derivats dels fertilitzants utilitzats per abonar i els productes fitosanitaris per combatre les plagues.
Tot seguit, Emilio Vicente de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, va comentar el marc legal de les donacions d'aliments cap a entitats socials. En el cas dels horts urbans, en tractar-se d'una producció de petita quantitat per la qual no s'aplica la normativa de seguretat alimentària en producció agrícola, només cal aplicar la normativa sobre donacions i, per tant, portar un registre de traçabilitat de les donacions (data, producte, quantitat, entitat social i persona que recull).
Aquesta presentació conjuntament amb la Guia de pràctiques correctes d'higiene per a l'aprofitament segur del menjar en restauració i comerç minorista (ACSA), permeten entendre com actuar en els projecte d'horts urbans, municipals i socials.
També va repassar els perills per a la salut dels productes hortícoles, dividits en biològics i químics. I va proposar diverses bones pràctiques de gestió en els horts per prevenir aquests riscos: control de l'aigua de reg i el tipus de reg, control de l'origen i aplicació dels adobs orgànics, rentar els estris, els vehicles i les mans abans de collir els productes - per evitar contaminacions creuades -, assegurar un pH neutre o bàsic de l'aigua i el sòl, portar un registre d'ús de biocides i aplicar-los segons indica l'etiqueta.
Finalment, va destacar el valor dels horts urbans com a potencial font de subministre de vegetals frescos regularment, especialment de verdures, per a les entitats socials.
Per acabar la jornada, es van presentar experiències reals d'horts socials vinculant aspectes de prevenció del malbaratament alimentari i donacions, per part de les entitats Espigoladors i Tarpuna.
En el marc d'aquesta Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el Servei de Salut Pública i l'Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental de la Gerència de Serveis de Medi Ambient, han col·laborat en l'organització de tallers de cuina d'aprofitament per evitar el malbaratament d'aliments a més de 50 municipis de la demarcació de Barcelona.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat