La planificació és un element clau per definir i desenvolupar l'acció en salut pública, com en d'altres àmbits de l'acció política. És una forma de treball, un mètode que permet identificar les necessitats i els problemes de salut en un territori, els recursos de què es disposa i l'activitat que es realitza; ajuda a prioritzar problemes i activitats i permet avaluar resultats i processos. En definitiva, es tracta d'adequar les polítiques de salut pública a les necessitats i situació concreta d'un territori.
La Diputació de Barcelona, recollint les demandes i aprofitant l'experiència d'un grup de municipis, ha iniciat una nova línia de treball per donar suport als ajuntaments en el disseny i el desenvolupament dels Plans Locals de Salut de manera més eficient, més homogenis en el territori i en concordància amb el pla de salut autonòmic. Tot amb la finalitat de poder identificar els problemes i desigualtats en salut a nivell local, i millorar la salut i la qualitat de vida de la població.
És de tots conegut el paper fonamental que desenvolupen les administracions locals en l'àmbit de la salut pública, atès la proximitat a la ciutadania, en la millora de la qualitat de vida de la població mitjançant un conjunt d'accions organitzades dirigides a la protecció, la promoció de la salut i la prevenció de malalties.
Hi ha tot un marc normatiu de referència sobre la salut pública i les competències de les administracions que no és objecte d'aquest article. No obstant, cal destacar la declaració d'Adelaida (OMS, 2010) que fa referència a la importància d‘incorporar la perspectiva salut en totes les polítiques, atès que es pot intervenir sobre els determinants de la salut des de sectors que no són el sanitari (educació, medi ambient, urbanisme, serveis socials, entre d'altres).
Portar l'estratègia de salut en totes les polítiques al nivell local és el què s'anomena Acció Local en Salut que constitueix l'eix principal d'un conjunt d'activitats orientades a situar la política i les accions de salut en l'escenari més proper a la població. L'Acció Local de Salut reconeix als Ajuntaments, representants directes dels ciutadans i ciutadanes, el paper de lideratge i coordinació de les actuacions dels diferents sectors, juntament amb la participació de la ciutadania, per a la protecció de la salut i la promoció d'estils de vida saludables amb l'objectiu últim de millorar les condicions de vida de la població.
Un instrument clau en l'Acció Local en Salut és el Pla Local de Salut, que representa una forma de fer i incorpora una anàlisi i una aproximació a la situació de salut en el territori, així com les respostes als principals problemes de salut locals mitjançant accions concretes i específiques.
Són múltiples les definicions que hi ha sobre planificació que es poden trobar en la bibliografia però és des de fa un quart de segle que es comença a parlar d'una metodologia de planificació en salut. La planificació local en salut sorgeix de l'evidència que cal identificar els principals problemes de salut i desenvolupar les accions necessàries per fer-los front de manera més eficient, més encara en contextos de crisi econòmica on els recursos són més escassos encara i el cost oportunitat es fa necessari.
El Pla de Salut permet definir i establir les polítiques de salut local, una vegada identificats els problemes de salut, i poder prioritzar les intervencions més efectives i eficients per millorar la salut de la població. Cal assenyalar que el desenvolupament d'un Pla Local de Salut no solament ha de comptar amb la participació ciutadana i la implicació de les diferents àrees de l'acció política, sinó també, i de forma prèvia i explícita, amb el màxim compromís polític d'orientar les seves accions per tal de convertir-se en un municipi saludable.
El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, recollint les demandes i aprofitant l'experiència d'un grup de municipis, ha elaborat, amb la col·laboració de la Escuela Andaluza de Salud Pública, una guia metodològica que serveixi de suport per a l'elaboració de plans locals de salut.
Aquesta guia, en l'elaboració de la qual hi han participat professionals de salut pública de diferents municipis, pretén ser un suport tècnic i metodològic en tot el recorregut que suposa l'elaboració d'un Pla Local de Salut. Aquesta guia va des de la fase prèvia de compromís i lideratge polític fins a l'avaluació final de tot el pla, passant per les diferents fases; d'anàlisi i situació del Perfil Local de Salut (diagnòstic de salut del municipi), el Pla d'Acció Local (priorització dels problemes i les necessitats que s'abordaran), l'aprovació política i la Implantació i execució del Pla d'Acció Local.
Aquesta Guia metodològica per a l'elaboració d'un Pla Local de Salut, que ofereix la Diputació de Barcelona als ajuntaments, constitueix una eina més dins l'oferta de la seva cartera de serveis, que juntament amb els Informes d'Indicadors de Salut Local, permeten conèixer l'estat de salut del municipi i els pot ajudar a identificar les intervencions més adients en salut i dissenyar els seus respectius Plans.
Aquestes eines a l'abast dels responsables i tècnics municipals de l'àmbit de la salut pública, juntament amb el suport tècnic i econòmic per a la realització de programes i activitats del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, pretenen facilitar i ajudar en el disseny i el desenvolupament dels Plans Locals de Salut de manera més eficient, més homogenis en el territori i en concordància amb el pla de salut autonòmic. Tot, amb la finalitat de poder identificar els problemes i desigualtats en salut a nivell local, i millorar la salut i la qualitat de vida de la població.
La "Guia metodològica per a l'elaboració d'un Pla Local de Salut" serà presentada el proper dia 2 d'octubre a una Jornada que es realitzarà a la sala d'actes del Museu Marítim de Barcelona.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat