Facilitar la implementació dels autocontrols als establiments alimentaris minoristes i de restauració, amb la finalitat de garantir la seguretat dels aliments que s'hi produeixen, s'hi elaboren, s'hi serveixen i/o s'hi venen, és un dels objectius del personal que treballa en matèria de seguretat alimentària.
Amb aquest objectiu, la Unitat de Seguretat Alimentària del Servei de Salut Pública coordina un grup de treball per elaborar una guia que sigui una eina senzilla i pràctica per al personal que treballa en aquests establiments.
El document es dirà "Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació" i s'estructura en una sèrie de fitxes àgils i sintètiques, que corresponen als 7 plans d'autocontrol: pla de control de l'aigua, pla de neteja i desinfecció, pla de control de plagues i altres animals indesitjables, pla de formació i capacitació del personal, pla de control de proveïdors i pla de traçabilitat, pla de control de temperatures i pla d'etiquetatge d'al·lèrgens.
Aquesta guia està basada en el document "Simplificació dels prerequisits en determinats establiments del comerç minorista", elaborat, el novembre de 2010, per membres de la Comissió de Flexibilitat del Comerç Minorista d'Alimentació del Grup de Referència d'Autocontrols de Catalunya (GRACAT) i, per tant, s'adreça als titulars i manipuladors d'aliments dels establiments alimentaris minoristes de menys de 10 treballadors, de restauració col·lectiva social de menys de 450 menús i de restauració col·lectiva comercial de menys de 10 treballadors per torn.
El grup de treball, està format per tècnics dels ajuntaments de Castelldefels, de Gavà, de Sant Boi, de Viladecans, de l'Equip Territorial de Salut Pública (ETSP) Barcelonès Sud i Baix Llobregat Delta Litoral de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i del propi Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona. Aquest grup va néixer el març de 2011, en el marc d'una sessió de treball, organitzada per l'ETSP Barcelonès Sud i Baix Llobregat Delta Litoral de l'ASPCAT, per a debatre el document marc sobre el qual està basada la guia.
Actualment està en la seva fase final d'elaboració, ja que s'està treballant en la maquetació, i està previst tenir-la enllestida ben aviat. S'han treballat i consensuat el contingut i el disseny entre tots els membres del grup de treball, a través de reunions presencials i de l'eina "Salut Pública local en xarxa", la plataforma virtual de la Diputació de Barcelona.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat